• Latinoamerički plesovi

  Posted on January 9th, 2010

  Written by vladimir

  Tags

  Latinoamerički plesovi

  Latinoamerički plesovi su:

  Samba, Cha Cha Cha, Rumba, Paso Doble i Jive

  Bez sumnje najfascinantniji ritmovi na svijetu potiču iz Latinske Amerike i najveći broj ovih ritmova ima svoje korijene u Africi. Mnogo egzotičnih plesova je prenijeto i prevodjeno u uzbudljivu muziku koja je bazirana na ovim ritmovima. Neki od tih plesova prilagođeni su za učenje masa, pa su vremenom samba, cha-cha-cha i rumba postale discipline za takmičenje u okviru sportskog plesa. Ostala dva plesa iz grupe latinoameričkih plesova su paso doble, koji potiče iz španije, te jive, porijeklom iz Sjeverne Amerike. Kao sto je vidljivo sam naziv latinoamerički odnosi se na plesove koji imaju različito porijeklo. Karakter i temperament LA plesova odgovara specifičnostima naroda koji su ih stvarali. Dinamični i „živi“ ritmovi omogućavaju širok spektar plesnog izražavanja, a engleski plesni učitelji oblikovali su ih u tačno propisane pokrete i kretanje u, ritmom određenom, vremenu i prostoru, te tako postavili temelje za danas važeće tehnike plesa. Knjiga Walter Lairda „The Tehnique of Latin American Dancing“, Izdana 1964. godine, postala je i ostala temelj latinoameričkih plesova.

  Tehnika LA plesova podrazumjeva 23 „basic“ pozicije iz kojih počinju i završavaju plesne figure. Složenost plesnih figura određena je nivoima (programom): Associate, Member i Fellow, u kojima Associate obuhvata najmanje složene plesne figure.

  Za sve LA plesove karakteristično je gibanje u predjelu karlice, a veču amplitudu gibanja omogućava i pozicija stopala u kojoj su prsti okrenuti „u polje“, odnosno van. Držanje varira u odnosu na figuru koja se izvodi i može biti zatvoreno ili otvoreno držanje. Svaka figura se iz tačno definisane pozicije tijela (shaping) i stopala (foot position) i tačno određenom vremenu (timing) i prostoru (body turn) izvođenja, na tačno određen način rada stopala (foot work) i akcije tijela (action used). Sve koregrafije izvode se po plesnom smjeru koji podrazumjeva gibanja po dvorani suprotno od smjera kazaljke na satu. Ovo kretanje je posebno karakteristično za sambu i paso doble koji spadaju u progresivne plesove.

  S obzirom na velike kontraste u odnosu na muziku, tehniku kretanja, dinamiku izvođenja, interpretaciju, od ukupno pet, prvo se uče: samba, cha-cha-cha i jive.Ovi plesovi spadaju u kvalitativni D3 plesni razred i podrazumjevaju figure sačinjene od osnovnih „basic“ pozicija i plesnih varijanti. Paso doble i rumba, zbog složenosti u dinamičkoj i ritmičkoj interpretaciji, uče se u kasnim plesnim razredima, odnosno kada plesači savladaju osnovne tehničke zahtjeve kroz navedene plesove.

  This entry was posted on Saturday, January 9th, 2010 at 04:13 and is filed under Latinoamerički plesovi. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.
 • 0 Comments

  Take a look at some of the responses we've had to this article.

 • Leave a Reply

  Let us know what you thought.

 • Name:

  Email:

  Website:

  Message: